16 oktober 2021

Cursus VertrouwensContactPersoon

De cursus tot VertrouwensContactPersoon (VCP) zal worden georganiseerd op zaterdag 16 oktober bij Dorpshuus Hoeflo Harfsen.  DEO biedt één of twee leden van de vereniging de mogelijkheid tot het volgen van deze 1- daagse opleiding.

Wat doet een VCP-er
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad  en verwijzen door voor geschikte hulp.
De rol als VCP’er is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, en kiest geen kant naar aanleiding van wat men hoort. De VCP is géén hulpverlener en doet géén onderzoek in de vereniging bij incidenten. De VCP heeft een duidelijke rol en bekendheid binnen de vereniging voor signalen en preventie. In samenwerking met een bestuurder kunnen signalen hiermee netjes opgepakt worden en er preventieve stappen ondernomen worden. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.

Vooraf is er een e-learning om tijdens de opleiding meteen aan de slag te gaan met oefenen. Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat, en komt in het (landelijk) netwerk van collega VCP.
De cursus is toegankelijk voor vrijwilligers van alle sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties. Maximaal 12 deelnemers. VOL=VOL

Waar: Dorpshuus Hoeflo Harfsen, Hulstweg 6 in Harfsen.
Wanneer: Zaterdag 16 oktober
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur

Interesse? Graag aanmelden bij v.v. DEO bestuurslid Aline Pot via secretaris@vvdeo.nl