18 februari 2022

Nog één keer een stapje omhoog met DEO

Interview met Mark Tackenkamp in de Tubantia. 
(Foto: Arjan Gotink)

Mark Tackenkamp (39) speelt al meer dan zijn halve leven in het eerste elftal van DEO. In de herfst van zijn carrière nog een keer in de vierde klasse spelen lijkt na een goede serie weer binnen handbereik.

Wim Kok was premier van het kabinet Paars II, RBC Roosendaal speelde in de eredivisie en internet kwam bij de meeste mensen nog binnen via een piepende telefoonkabel, toen Mark Tackenkamp in het seizoen 2000-2001 zijn debuut maakte voor DEO. Opgegroeid aan de Platvoetsdijk, op een steenworp afstand van de voetbalvelden, was DEO als vijfjarige de logische club om te gaan spelen. Nog altijd woont hij in de buurt, nu aan de overzijde van de Ruurloseweg. „Vanuit ons huis kijk ik naar de kantine.”

DEO maakte in al die jaren een grote metamorfose door. Van kleine club uit de buurtschap Dijkhoek en ommelanden is het inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote vereniging, die ook veel jeugdleden uit Borculo trekt. „Een aantal jaren geleden is dat begonnen. Het zal een beetje een golfbeweging blijven. Je ziet dat er meer jeugd bij komt, die ook weer hun vriendjes uit de klas meenemen,” zegt Tackenkamp.

Vruchten plukken

Langzamerhand begint ook de hoofdmacht daar de vruchten van te plukken. „We hebben er inmiddels een paar jongens bij uit de jeugd. Toen ik de overstap maakte naar de senioren was er daarna vier jaar lang geen A-jeugd en viel er een gat. Nu hebben we teams in alle leeftijdscategorieën en is er een constante stroom van jeugd.”

Daar is het ook een goed moment voor. Met zijn 39 jaar is aanvaller Tackenkamp weliswaar de oudste, de selectie van DEO herbergt opvallend veel dertigers. Die zullen de komende jaren langzaam hun plek af moeten gaan staan. Nu drijft DEO nog grotendeels op die ervaren krachten. Na een aantal anonieme seizoenen startte de club het afgelopen seizoen al sterk en inmiddels doet DEO ook weer bovenin mee.

„De terugkeer van Gijs Kistemaker en Martijn Rexwinkel van Reünie is belangrijk geweest. We hebben het doel om aan te haken bij de top en in ieder geval mee te doen bij de bovenste plaatsen.”

En met de grotere aanwas van spelers uit de jeugd heeft DEO ook een betere uitgangspositie, als het lukt te promoveren naar de vierde klasse. „De vorige twee keer was het steeds na één seizoen klaar. We zullen zeker geen hoogvlieger worden, maar als de jeugd aan kan haken denk ik dat DEO zeker leuk mee kan doen.”

Bijzondere wedstrijden

En zo lang als het kan is Tackenkamp daarbij. „Ik heb er nog steeds heel veel lol in en zolang als het kan ga ik door. Maar zodra ik de jeugd in de weg ga zitten stop ik ermee.” Nog een keer de vierde klasse meemaken, met het liefst de wedstrijd tegen buurman Reünie, ziet Tackenkamp wel zitten. „Ik het seizoen 2015-2016 hebben we voor het laatst tegen elkaar gespeeld en dat waren wel heel bijzondere wedstrijden. Met rivaliteit, maar gelukkig wel gezonde rivaliteit.”

Zover is het nog lang niet, maar het doet Tackenkamp deugd dat DEO ook het nieuwe jaar weer goed is gestart met een 3-0 zege op Ratti-Socii. „Dat was wel een opsteker. Ratti stond gelijk met ons, dus dat het ondanks veel ontbrekende spelers goed is gegaan is een opluchting.”

Het is vooral zaak voor DEO om zo weinig mogelijk steken te laten vallen, zoals zondag tegen Wolfersveen. „Het is altijd lastig voetballen tegen ze, maar in zulke wedstrijden mag je eigenlijk geen punten laten liggen. We missen op dit moment 6 basisspelers. De breedte van de selectie zal dit seizoen belangrijk worden en ook daarom is het fijn dat we nu redelijk uit de jeugd kunnen putten.”