Dion en Fenna gescout en geselecteerd voor opleidingstraject

Artikel uit Achterhoek Nieuws:

BORCULO –  Twee jeugdleden van voetbalvereniging DEO uit Borculo zijn voor het komende seizoen geselecteerd voor het opleidingstraject van FC Twente/Heracles en de MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek). Het zijn Dion Nieuwenhuis, 9 jaar, en Fenna Schutte, 12 jaar. Een opsteker voor DEO dat een bloeiende jeugdafdeling heeft met bijna 250 leden.

Dion liep al twee jaar mee bij de Hotspots van FC Twente/Heracles. Zijn prestaties waren ruim voldoende om hem over te laten gaan maar het JO11-traject. Hij begon met 4 jaar bij de minipups en daar al zag zijn trainster ‘mooders’ Rianne Fleissner dat hij zich zou kunnen ontwikkelen tot een goede voetballer. Van JO8 stoomde hij door naar JO10, waarbij hij JO9 oversloeg. In september 2019 viel het eerste bericht in de brievenbus thuis. Dion was geselecteerd voor de Hotspots van FC Twente/Heracles. Inmiddels is hij toegevoegd aan de JO11 groep. De trainingen starten in september. In maart volgt een nieuw besluit met betrekking tot wel of geen doorgang naar JO12.

Linkshalf bij PSG
Mocht Dion verder komen en naar het voortgezet onderwijs gaan, dan kan hij kiezen voor de combinatie voetbalopleiding en onderwijs aan het Stedelijk Lyceum in Enschede. De opleiding van FC Twente/Heracles heeft speciale afspraken met het lyceum. Verplicht is het evenwel niet. Mocht hij het tot profvoetballer schoppen, dan zou Dion het liefst links half spelen voor de grote club Paris Saint-Germain.

Oranje Leeuwin
Fenna komt uit een gezin waar zowel vader als moeder voetbalden. Zij begon met voetbal toen ze 8 was (JO9). Voor het komend seizoen is zij uitgenodigd voor de selectie MO13 binnen de MVVA. Naast haar zullen nog zeventien speelsters en twee keepers aan de opleiding beginnen.
De MVVA is drie jaar geleden opgericht met als doel in de nabije toekomst een volwaardig eredivisieteam voor vrouwen af te leveren. De organisatie wordt ondersteund door De Graafschap, maar de profclub is geen eigenaar. In december van dit jaar worden de vorderingen van de speelsters geëvalueerd en hoort Fenna of ze in het opleidingstraject mag blijven. Fenna speelt het liefst op het middenveld, vaak op de as van het veld. Haar grote wens is een plek in het Nederlands elftal voor vrouwen, bij de Oranje Leeuwinnen.

Trots
Jeugdvoorzitter Patrick Bleumink van DEO is trots op de beide leden en ziet de verkiezing als een bevestiging voor het gevoerde beleid. “Wij zijn erg verheugd over de selectie van Fenna en Dion en hopen natuurlijk dat ze hun voetbaldroom kunnen waarmaken. Op de club echter blijven we ook nuchter. Voor DEO geldt dat iedere voetballer even waardevol is, ongeacht zijn of haar talent. Daarom ook wijken wij af van de KNVB met ons indelingsprogramma voor jeugdleden tot JO12. Zij worden bij ons op leeftijd ingedeeld en niet op talent. Deze strategie bevordert de verbinding tussen de leden onderling en geeft veel duidelijkheid naar ouders en leden.”
“Hebben we talentvolle spelers of speelsters dan bieden we hen graag de kans om beter te worden en zoeken we samen met ouders en trainers naar een passende oplossing. Ook binnen de eigen club zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden. Echter, het belangrijkste is om iedereen veel voetbalplezier te bieden in de Dijkhoek. Verder zorgen we voor goede trainers en onderhouden we korte lijnen met de ouders. Het gaat dus niet alleen om zoveel mogelijk jeugd aan te trekken, we willen hen ook kwaliteit bieden”, aldus Bleumink.