27 november 2020 | door Nando Ernst

Boerenclubje DEO groeit uit zijn voegen

Mooi artikel van donderdag 27 november in de Tubantia over onze vereniging
Een interview met voorzitter Andre Baks, jeugdvoorzitter Patrick Bleumink en Hoofd Opleidingen Marcel Platje: “We hebben goud in handen.”

“Jarenlang bungelde het immer gezellige vv DEO er een beetje bij op het laagste amateurniveau. De jonge aanwas hield niet over, maar het cultuurtje sprak de buitenwacht altijd al aan. Inmiddels weten ze op Dijkhoek niet wat ze overkomt.

In een paar jaar tijd schoot het ledental bij DEO omhoog van rond de 200 leden tot een slordige 500 leden op dit moment. Het eerste elftal begon het ‘coronaseizoen’ als een speer en opmerkelijker nog, de jeugd onder 17 veegt zo’n beetje iedere tegenstander van de mat.

En bij DEO wordt ook al over een Girls Academy wordt gesproken. „Alleen nog gesproken, hoor”, benadrukt voorzitter en clubman André Baks, om de indruk te voor te zijn dat ze bij DEO wel heel hard van stapel lopen. „Maar het is beslist een idee waarmee de mensen die daarvoor zijn aangetrokken aan de slag kunnen. Er is hier wel iets aan gaande. Dat kunnen we niet ontkennen. De enorme groei die we doormaken gaat automatisch gepaard met allerlei andere uitdagingen als een structureel jeugdbeleid, sportieve ambities en uitbreiding en verduurzamen van de accommodatie.”

Stroomversnelling

Toen de club drie jaar geleden besloot Marcel Platje aan te trekken als jeugdtrainer, raakte heel DEO in een stroomversnelling. Wie de amateurvoetbalwereld een beetje kent, vroeg zich destijds werkelijk af wat een gevestigde naam op respectabel amateurniveau bij een gezellig familieclubje net buiten Borculo te zoeken heeft.

Platje zelf, niet in de laatste plaats, vroeg zich dat ook af. Maar de inwoner van Azewijn, voormalig jeugdspeler van Vitesse, rijdt sindsdien niettemin een paar keer per week op en neer naar Dijkhoek, nu zijn jeugdtrainerschap van junioren onder 19 is uitgebreid met de functie van hoofd opleidingen DEO.

Platje is in de voorbije drie seizoenen een halve Dijkhoeker geworden en had het jeugdplan voor DEO al tot in detail in z’n hoofd zitten. „Toen Patrick Garritsen als vader van een jeugdspeler in 2017 vroeg of ik eens wilde komen praten om wat bij je jeugd te gaan doen, ben ik hier naartoe gereden met het idee om een kop koffie te drinken, verder niets. Maar de cultuur, de beleving; de hele sfeer hier bij deze vereniging en de groei die op dat moment al was ingezet, pakte me en ik ben er ingestapt.”

Klaar met busreizen

Speelde ook mee dat Platje als hoofdtrainer van diverse clubs, en daarvoor als voetballer, wel klaar was met steeds weer die lange busreizen op zondag naar uitwedstrijden. „Dat maakte mede de weg vrij voor deze uitdaging. De tijd was er ook rijp voor. Want ik zag dingen die je met een betere communicatie en meer structuur vrij simpel kon verbeteren. Het was in het begin ook lastig om als niet-clubman met een grote mond te laten horen dat je het allemaal beter weet. Die houding past niet bij de club. Hoe ambitieus je ook bent en welke mogelijkheden ik hier ook zag op de velden, daar moest ik rekening mee houden. Maar bij dit dorpsclubje schoot het ledental omhoog, naar over de 500 leden, waarvan de helft jeugd. Dan heb je goud in handen. Inmiddels zijn ze hier wel gewend aan Platje en is er draagvlak genoeg om mij als hoofd opleidingen aan te stellen. We kunnen verder met DEO.”

Afremmen

Oud-speler en huidig jeugdvoorzitter Patrick Bleumink ziet van nabij wat er met Platje in de buurt binnen de club is gebeurd. „Dat is veel. Heel veel. Er is een aanzuigende reactie op de ontwikkelingen van de laatste tijd ontstaan. Ex-eerste elftalspelers zijn bereid een kaderfunctie op zich te nemen. Het enthousiasme onder ouders om iets voor de club te betekenen, is groot. Maar we blijven DEO en we moeten Marcel af en toe afremmen. Het was even wennen aan zijn snelheid van denken en handelen en dat weten we van elkaar.”

Plezier

Voorzitter Baks is ondernemer en in het dagelijks leven een man van het ‘pakken van kansen waar dat kan’. „Zo vond ik ook dat we de kans moesten pakken een voetbalman van het kaliber Platje binnen te halen. Het is een goede keuze geweest, omdat we, naast een ambitieuze vormgever, ook met een man te maken hebben die dondersgoed aanvoelt hoe DEO van oudsher in elkaar steekt. Of je talent hebt of niet, iedereen moet hier met evenveel plezier kunnen voetballen. Bij veel clubs staat de duurste trainer voor het eerste elftal. Bij ons staat die aan de basis van de club, bij de jeugd. En dat werkt tien keer beter.”