15 december 2021

Het gaat goed bij DEO, met de jeugd én met het oud papier: ‘Het is een echte familieclub’

Artikel in de Tubantia van 15 december 2021

BORCULO – Het gaat voetbalvereniging DEO uit Borculo voor de wind. Het aantal jeugdleden blijft maar stijgen en over oud papier heeft de club ook al niet te klagen.

Het was niet meer aan te stampen, de grote hoeveelheid oud papier die de voetbalclub inzamelde in die ene container bij café Kerkemeijer. Dus kwam er een tweede container. Zodat de cafébaas niet meer om te haverklap met de voetballers hoeft te bellen, om even flink in een overvolle container rond te springen en zo te voorkomen dat het papier alle kanten op waait.

Overgenomen van Diekhookse Klumpkes

Nog geen half jaar geleden nam de club het inzamelen over van de dansvereniging De Diekhookse Klumpkes, die het tientallen jaren volhield maar het, gezien de hoge leeftijd van de leden, heeft overgedragen aan DEO. Die wat dat betreft nog wel even voort kan, want het aantal jeugdleden neemt nog steeds gestaag toe.

Stijging tegen krimp in

Van de 535 leden voetballen er bijna 250 in de jeugdteams. „De afgelopen twee maanden kwamen er alleen al twintig nieuwe kinderen bij. Tegen de krimp in blijft het aantal jeugdleden maar stijgen”, vertelt een enthousiaste Nando Ernst, coördinator bij de jongste jeugd. „DEO is echt een familieclub. Leden brengen niet alleen familie mee, maar ook vriendjes en vriendinnetjes”, verklaart hij de toename in de jonge gelederen.

Jeugdopleiding

Dat brengt investeren in jeugdbeleid met zich mee. Sinds kort wordt de functie hoofd jeugdopleiding uitgevoerd door twee personen, Marcel Platje en Sander Siebelink. De eerste brengt de jeugdtrainers van de bovenbouw de fijne kneepjes van tactiek bij en de tweede houdt  zich met de trainers van de onderbouw bezig met techniek.

Nieuwe verlichting

Meer leden betekent ook meer trainingsmomenten. „Het werd zo druk, we kwamen overdag uren tekort, dus moesten we meer naar de avonden”, aldus Ernst. Wat momenteel even niet kan, vanwege de avondlockdown, maar waarvoor nog niet zo lang geleden op het hoofdveld geheel nieuwe duurzame ledverlichting in gebruik werd genomen. Aangelegd met subsidie en grotendeels door vrijwilligers van de club.

Fijn voor de clubkas

Het mes snijdt aan twee kanten, want niet alleen kan er nu meer in de avond geoefend worden, de club bespaart ook nog eens op energiekosten. Fijn voor de clubkas, die bovendien ook nog lekker gespekt wordt met de inkomsten van het oud papier. Dat mensen zelf naar de containers kunnen brengen, maar dat ook door de spelers van de DEO-elftallen 3, 4 en 35+ maandelijks wordt opgehaald in de buurtschappen Dijkhoek en Heure.