Op initiatief van onder andere de DEO Moaten werd afgelopen woensdagavond in de kantine van onze vereniging een AED training georganiseerd. Met 20 deelnemers bestaande uit zowel DEO leden als leden van Buurtvereniging Dijkhoek Borculo was de cursus “vol geboekt” !
Een zeer leerzame avond waarin theoretische kennis over o.a. fibrilleren en defibrilleren werd afgewisseld met praktijkoefeningen uitgelegd op een heldere en luchtige manier door een trainer van ProCardio.

Eerder nieuwsbericht:
Sinds 2017 hangt er bij DEO naast het tassenrek buiten bij de ingang van de kantine een AED apparaat.De aanschaf van de AED is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vrijetijdsteam Dijkhoek (VTD) en de Gemeente Berkelland.Op woensdagavond 22 januari 2020 wil het bestuur, op initiatief van onder andere de DEO Moaten, om 20:00 uur in de kantine een AED cursus organiseren voor DEO leden. Tijdens deze training, die wordt verzorgd door een trainer van AED dealer Procardio, wordt veel aandacht besteed aan het praktisch handelen. Iedereen leert in 90 minuten alle details van ons eigen AED. Vergelijk het met autorijden: in je eigen auto rijdt je direct weg, en in andermans auto moet je even 30 seconden rondkijken. Als elke seconde telt geeft een training met de Philips AED een enorm rendement! Er is plek voor 20 cursisten bij deze AED training en de deelname is gratis. EHBO achtergrond is niet noodzakelijk.Leden van DEO kunnen zich vanaf nu aanmelden via [email protected]. VOL=VOL

Het trainingsprogramma ziet er als volgt uit:
– theoretische kennis over fibrilleren en defibrilleren
– benaderen van een slachtoffer en de juiste diagnose leren stellen
– kennis over het algemene werkingsprincipe van de AED en training van:
o de algemene stappen voor AED-gebruik
o diverse scenario’s van de AED in bijzondere omstandigheden die aangepaste handelingen vereisen
o hoe te handelen wanneer de AED geen stroomstoot adviseert
– toelichting NRR (Nederlandse Reanimatie Raad) reanimatie richtlijnen
– praktijkoefening reanimatie
– oefenen in reanimeren door 1 hulpverlener (inclusief afwisseling).

Na een ProCardio training duurt de totale hulpverlening niet langer dan 3 minuten, en stijgt de overlevingskans van het slachtoffer van 5% naar meer dan 70% (!)